I dag er det blevet særligt billigt at låne penge. Det betyder også, at danskerne har sat en rekord, når det handler om afdrag på forskellige lån. Før i tiden var langt de fleste lån hos danskerne de velkendte realkreditlån, der var uden afdrag. I dag afdrager danskerne mere end nogensinde før du deres lån, og det kommer i kølvandet på lave renter i forbindelse med at låne penge. 

Men hvad handler det egentlig om, når vi taler om afdrag? I denne artikel kan du læse meget mere om det hyppigt anvendte ord, som kan forstås på mange forskellige måder. Vi fortæller dig også mere om, hvordan du hurtigt kan få flere penge mellem hænderne, og hvordan du skal afdrage på den bedste måde. 

Hvad betyder afdrag?

Vi har gode muligheder for at låne penge i dag. Det kan være til en ny bolig, en ny bil eller et forbrugslån til familieferien. Der findes mange forskellige lånetyper og i dag er renten så lav, at det i mange tilfælde godt kan betale sig at låne pengene. 

Med et lån følger et afdrag, som ofte er en mulighed for dig. Når du optager et lån, vil du skulle indgå i en låneaftale. Denne aftale indeholder en aftale om, hvornår dit lån skal være betalt tilbage, hvilket sker i rater henover en årrække. Disse rater kaldes for afdrag, og det er meget forskelligt, hvor ofte og hvor meget du skal betale i afdrag. Afdraget er afbetaling på en større gæld, og som oftest vil du betale et bestemt beløb hver måned. 

Mange lån kan optages med afdragsfrihed i et bestemt antal år. Det kan give dig mere luft i økonomien, og det kan i nogle tilfælde være en god mulighed. Størrelsen på dit lån er underordnet, om du optager et forbrugslån eller boliglån, når det handler om afdraget. Alle pengene skal tilbagebetales, og derfor fastsættes dit afdrag ud fra, hvor meget din långiver og dit selv vurderer, at du kan tilbagebetale hver måned. 

Derfor bør du afdrage

Det er særdeles vigtigt, at du får sammensat dine lån på den helt rigtige måde. Optager du et lån til din bolig, så kan der være mulighed for den nævnte afdragsfrihed. Vælger du afdragsfrihed til, så er det vigtigt, at denne kun bruges på den del af lånet, der ligger under 60 procent af ejendomsværdien. Den pris, du betaler for afdragsfrihed for de 40%, der ligger over ejendomsværdien kan nemlig koste dig dyrt. 

Med et stramt budget er afdragsfriheden en god mulighed. Men faktisk kan det somme tider bedste betale sig at betale mindre af på en anden gæld, der kan være billigere end afdraget på den dyreste del af dit boliglån. 

Forskellige lånetyper

Når det kommer til dine muligheder for at låne, så findes der mange forskellige muligheder. Banken tilbyder muligheden for at låne store beløb til eksempelvis en ny bolig. Her vil din økonomi blive gennemgået, og banken vil vurdere, hvad du er i stand til at tilbagebetale og dermed låne. Dette er en god mulighed, hvis du skal låne et stort beløb. På den måde kan du få en forholdsvis fast rente og indgå en låneaftale, der er realistisk for dig. 

Du har også muligheden for at optage mindre lån på en hurtig og nem måde. I dag tilbyder mange låneudbydere på nettet dig muligheden for at optage kviklån, forbrugslån eller et helt tredje lån. Her skal du blot ansøge online og vente på godkendelse. Denne godkendelse sker i langt de fleste tilfælde inden for kort tid, og så vil du have pengene på din konto. Vælger du at optage et online lån, så skal du altid være opmærksom på ÅOP. Dette tal angiver dine årlige omkostninger i procent, og disse kan være svingende alt efter låneudbyderen. 

Afdrag på online lån

Når det kommer til dine online lån, så er det vigtigt at sørge for at få afdraget på disse hver måned. Fordelen ved online lån er muligheden for et hurtigt lån, og hvor du ikke behøver fortælle om, hvad pengene skal bruges til. Det koster dig dog ekstra penge at låne på denne måde. Derfor bør du altid stile efter at få afdraget på dit lån og betalt det hele tilbage så hurtigt som muligt. Renter og gebyrer er nemlig dyrere på online lån, og derfor vil det koste dig hver måned. 

For at se, hvad du skal afdrage hver måned, og hvor lang tid det tager for dig at betale lånet ud, skal du kigge på lånets løbetid. Løbetiden angiver perioden fra, at du optager lånet til det er betalt ud. Vælger du at låne penge over 12 måneder, så vil din løbetid altså være 12 måneder. Løbetiden er afgørende for dit månedlige afdrag, og jo længere løbetid, desto lavere bliver dit afdrag. 

Fordelen ved en kort løbetid er, at du slipper for at betale renter i 36 måneder og i stedet for kun i 12 måneder, hvis aftalen lyder på dette. Jo mere du afdrager, desto kortere bliver løbetiden og desto færre kroner skal du betale i renter. 

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Når du skal optage et hvilket som helst lån, så er det vigtigt at kende til fordele og ulemper ved afdragsfriheden i forhold til at afdrage på lånet. Her bør du altid tage en snak med din bank eller låneudbyder og høre, hvad der er bedst for dig. Samtidig er det vigtigt, at du er realistisk omkring din økonomi og mulighed for tilbagebetaling. Dette gælder særligt for online lån, hvor du selv er herre over det lån, du optager. 

Kommer du til at optage et lån, du ikke kan betale tilbage inden for løbetidens frist, så vil det nemlig koste dig dyrt. Samtidig kan et højt afdrag komme til at være en dyr post hver måned, og det kan resultere i, at du har færre penge end det, du har brug for. Inden du låner bør du derfor få helt styr på, hvor stort dit rådighedsbeløb er. Her skal du sørge for at lægge penge til side i forhold til husleje og faste udgifter, så du ikke bruger flere penge, end du har. 

Find de bedste priser

Vælger du at optage et online lån, så er der heldigvis hjælp at hente. Det er et stort marked, og det betyder også mange forskellige udbydere af disse lån. Ved at anvende en prissammenligner, så kan du nemt finde frem til de lån, der er gode muligheder for dig. Ofte vil der være mulighed for at indstille nogle forskellige specifikationer. Det giver dig muligheden for at tilpasse dine låneønsker. 

Skal du låne i banken, så kan det være en stor fordel at tale med flere forskellige. I dag er det blevet billigt at låne, og det betyder også, at du ofte kan presse priserne hos de forskellige banker. Derfor bør du indhente tilbud fra flere forskellige banker, så du kan finde frem til det bedste tilbud for dig. Har du allerede en bank, som du er tryg ved og glad for? Så kan du også tage en god snak med denne. Har du før været i tæt dialog med banken, kan du i mange tilfælde få dig et særligt godt tilbud. Book et møde med din rådgiver og hør mere om, hvad din bank kan tilbyde dig. 

Kilder:
http://nyheder.tv2.dk/penge/2019-07-22-danskernes-afdrag-saetter-rekord
https://gaeld.taenk.dk/faa-styr-paa-pengene/laan-hvor-er-det-bedst-laane-penge-henne