Det kan ofte ske at man er havnet i en situation, hvor økonomien ikke er helt stabil, men hvor der alligevel opstår et akut behov for en given sum penge. I disse tilfælde kan man enten indgå en dialog med sin bank om at optage et lån eller man kan finde en online udbyder, hvor man faktisk kan have pengene stående på sin konto indenfor få døgn.

Her får en guide til hvilke fordele og ulemper der er ved henholdsvis bank og online låneudbydere, og hvad du bør overveje inden du vælger den ene fremfor den anden.

Lån penge på nettet; hurtigt men dyrt

At ansøge om et lån kan være en intimiderende proces, og finansielle lån penge er ofte forbundet med dårlig økonomi og skødesløshed. Men millioner af mennesker optager dagligt lån på verdensbasis, så det økonomisk lån er hverken ualmindeligt eller bør være et tabu.

Hele processen omkring et lån kan være svær at forstå, og det er snarere tilbagebetalingen der kan have en negativ ladning og ikke selve lånet.

De online lån har især mødt skepsis, da deres renter til tider kan være skyhøje. Men de online lån er faktisk så hurtige og nemme at optage, at det er uundgåeligt med høje renter og gebyrer i visse tilfælde.

Et kviklån, SMS-lån eller forbrugslån online kan ansøges på få minutter, og man kan dertil modtage en godkendelse indenfor kort tid. Det betyder at kreditvurderingen ikke er så grundig som i banken, og renterne er en måde hvorpå udbyderne sikrer sig, at de får deres penge retur i nogenlunde tid.

Lån penge nu online og undgå bankens langsommelige proces, men husk at den nemme løsning altid har konsekvenser.

Banklånet; lavere rentesats men svært at få

Vælger man at gå den velkendte vej og ansøge om et forbrugslån eller lignende i sin egen bank, så vil man ofte kunne få kyndig og faglig rådgivning omkring sin økonomi og et eventuelt lån. Men bankens kreditvurdering og samlede vurdering af hele din økonomiske situation og udsigterne til tilbagebetalingen kan tage meget lang tid.

Bankens grundige tilgang til et lån betyder at processen er lang, og står man i akut pengenød, så vil der sjældent være tid til at vente på bankens endegyldige svar.

Desuden er det generelt sværere at få et lån godkendt i banken, da banken som regel kender hele din økonomiske historier, og kan tage beslutninger ud fra, hvordan din økonomi har opført sig tidligere. Er de skeptiske omkring hvorvidt du kan betale lånet tilbage på en hensigtsmæssig måde, så vil de ofte vurdere at du er uegnet til et givent lån uanset størrelsen på lånet.

Har man en ustabil økonomi, men er man selv sikker på at der er plads til et lån i budgettet, så har det sjældent en betydning for banken, da den udelukkende vurderer ud fra tal og statistikker.

Banken vil så godt som aldrig give dig et lån hvis du er registreret som dårlig betaler, altså hvis du står i RKI, hvilket betyder at du må søge hjælp andetsteds, hvis du for eksempel skal betale en uforudset tandlægeregning eller en ny cykel til dit barn.

Læg en plan forud for lånet

Hvad enten du skal optage et lån i din egen bank eller du hellere vil finde den rette udbyder online, så er det afgørende for din økonomi at du lægger et detaljeret budget og præcis ved hvordan du har tænkt dig at betale lånet tilbage.

Det er ikke selve lånet der kan skabe problemer, det er snarere uventede renter som kan vælte økonomien. Har man forud for lånet grundigt overvejet hvilket slags lån man har råd til, og hvad der bedst kan betale sig i forhold til ens økonomiske situation, så kan man med ro i sindet afbetale beløbet.

Er man hele tiden bevidst om at der hver måned skal gå penge til lånet, så vil et lån blive en naturlig del af hverdagen på lige fod med husleje eller varmeregninger.

Men optages et lån uden et realistisk syn på fremtiden, så kan det ofte hænde at tilbagebetalingen eller snarere de omfattende renter kommer som et chok, som man måske ikke er forberedt på og klar til at håndtere. Det gælder altså uanset om det er lån til bil eller lån til cykel.