Kender du til begrebet annuitetslån eller annuitetsplan? Hvis ikke, skal du ikke være ked af det. Det er nemlig ikke det mest anvendte begreb inden for økonomiens verden – men vi vil gerne hjælpe dig med at forstå det i dette indlæg.

En annuitetsplan bliver lagt i forbindelse med et lån. Når dette er tilfældet, vil lånet blive betalt tilbage i faste intervaller og afdraget vil altid være lige stort hver gang. Dette gælder for langt de fleste af denne type af lån, der findes dog også et begreb, der kaldes ’skæve annuitetslån’, hvor alle ydelser ikke nødvendigvis bliver betalt i faste intervaller.

Den faste ydelse dækker både renterne og afdraget på hovedstolen. Derved vil de første betalinger hovedsageligt dække rentetilskrivningerne, men jo længere du når i gældsafviklingen, jo mere vil dine betalinger spise af hovedstolen. Lyder alt dette bekendt? Det er faktisk ikke så mærkeligt, da langt de fleste lån er konstrueret på denne måde.

I hvilke tilfælde bliver annuitetsplanen lagt?

Annuitetslån dominerer lånemarkedet, og derfor kan du sagtens have stødt på det uden at vide det. Den faste ydelse er nemlig en kæmpe fordel for låneren, hvilket du kan læse mere om i næste afsnit.

Alternativet til denne type af lån kaldes serielån. Hvis du optager et serielån i banken, vil dit faste afdrag ikke dække både ydelsen og renten – i hvert fald ikke som en samlet enhed.
Afbetalingen på et serielån er defineret ved, at der betales et fast afrag plus renten af restgælden. Derved vil beløbet, som du afbetaler på lånet, blive mindre og mindre i forbindelse med at restgælden bliver reduceret.

Hvad er fordelene?

Den største fordel ved annuitetslån er uden tvivl, at afdraget altid er det samme. Derved bliver det langt lettere for dig at lægge et budget.
Hvis dit samlede afdrag på restgælden samt renten blev reduceret ved hver termin, ville du skulle omlægge budgettet hver gang, hvis det skulle være 100% præcist.

Den anden fordel kommer i forlængelse af den første. Når du har mulighed for at lægge et præcist budget, hvor dit afdrag indgår, vil du også have et meget bedre overblik over dit lån.

Hvordan beregnes ydelsen på et annuitetslån?

Ligesom med alle andre lån, så er det muligt at beregne både ydelsen, løbetiden og hovedstolen ved hjælp af en matematisk formel.

Her kan du se, hvordan du beregner ydelsen, når du allerede kender renten og hovedstolen.

Y = Ydelse
G = Hovedstolen
N = Antal terminer
R = Rente

Eksempel
Y = G ∙ (R / 1 – (1+R)-N)
Y = 100.000 ∙ (0,05 / 1 – (1+0,05)-64)
Y= 5230 kroner

Men denne matematiske formel duer ikke helt for alle – i hvert fald ikke, hvis man har for travlt til at kigge i gamle noter, som man skrev, da man havde matematik i skolen.
Heldigvis findes der en masse beregnere online, som du kan anvende til at finde enten ydelsen, renten eller løbetiden for dit annuitetslån.