Det kan til tider være fordelagtigt at indfri sin gæld før tid – og andre gange er det ikke en god ide. Men hvornår er det en god ide? Og hvad koster det at indfri sit lån før tid? Vi kigger på nogle eksempler på denne side, så du forhåbentligt kan blive klogere på emnet. Denne metodik kan ikke overføres til kviklån, men skal ses på overordnet på andre lån.

Indfrielse af realkreditlån før tid

Ved alle typer af lån skelner man mellem ordinær indfrielse og ekstraordinær indfrielse. Den ordinære metode går blot ud på, at man afbetaler sin gæld efter den gældende aftale med kreditor. Den ekstraordinære indfrielse går ud på, at man betaler gælden før tid.
Det, vi gerne vil undersøge, er altså, om det er en god ide at foretage en ekstraordinær indfrielse af et realkreditlån.

Det er dog ikke helt lige til, da det handler om flere faktorer. For eksempel:

  • Afdragsfrihed
  • Belåningsgrad
  • Andre vilkår

Denne type af lån er finansieret gennem obligationer. Når du indfrier realkreditlånet, skal disse obligationer også indfries. Dette koster ofte 750 kroner, som bliver trukket gennem et gebyr. Det afhænger altså af din belåningsgrad, kan din ordinære indbetalinger være op til 3%.
Det afhænger altså af, om der er penge at spare på renteomkostningerne.
Ofte vil det kunne betale sig at lave en delvis ekstraordinær indfrielse. Du skal dog huske, at realkreditlånet skal beregnes på ny, hvis du afbetaler dele af lånet.

Ekstraordinær indfrielse af forbrugslån

Hvis du har optaget et eller flere forbrugslån, kan det ofte betale sig at indfri dem før tid. Du skal dog ind og lave nogle konkrete regnestykker for at finde ud af, om du kan spare penge ved dette. Her er nogle tommelfingerregler, som du kan gå ud fra:

  • Jo længere restløbetiden er, jo bedre.
  • Jo højere renten er, jo bedre.
  • Jo større lånet er, jo bedre.

Det vil altså sige, at hvis du har et dyrt forbrugslån på 50.000 kroner, hvor restløbetiden er fem år, så kan det nok godt betale sig.
Hvis du derimod har et billigt lån på 8.000 kroner, hvor restløbetiden er 10 måneder, så er det langt fra sikkert, at det kan betale sig.
Du skal altså finde ud af, hvor meget du kan spare i renteomkostninger og se, om dette beløb er højere end det gebyr, der bliver opkrævet ved indfrielse før tid. Dette gælder også for indfrielse af billån.

Indfrielse af et huslån i banken

Ved indfrielse af huslån, kan du stort set gå ud fra de samme pointer som det ovenstående.

Det er dog vigtigt, at du husker at skelne mellem huslån og realkreditlån, da der er nogle væsentlige forskelle, som kan have stor betydning for, om det er en god ide at lave en delvis eller fuld indfrielse af lånet før tid.

Hvis du ikke er helt sikker på forskellen på huslån og realkreditlån, så kan du læse mere om dette hos Forbrugerrådet Tænk.

Det kan altså ikke lade sig gøre at sige præcist, hvad det vil koste at indfri dit lån, eller om det kan betale sig. Hvis du vil have et helt præcist svar, bør du regne på tallene og eventuelt tage en snak med din bankrådgiver.