Vi hører ofte om, at unge mennesker er økonomisk uansvarlige, at de låner for meget, og at de generelt ikke har en fornuftig økonomisk sans. Men er dette helt sandt? Og er det egentligt uansvarligt at låne, når man er ung?

Her kan du læse mere om:

  • Størrelsen på lån til unge
  • Unges vilkår på lånemarkedet
  • Nødvendige overvejelser

Det er individuelt, hvor meget man kan låne

Det er svært at fastsætte, hvor meget man kan låne, når man er ung. Der er altså ikke et entydigt svar, men man kan sagtens opsætte nogle generelle specifikationer – det er nemlig korrekt at sige, at unge mennesker både kan låne meget og lidt.

Derfor kan det være svært at låne mange penge som ung

  • Du har ofte en lav indkomst
  • Der kan gå en del år, før du bliver etableret på arbejdsmarkedet
  • Du har ikke de store værdier – fx bolig eller bil

Derfor kan du nogle gange låne mange penge som ung

  • Du har mange år til at afbetale gælden
  • Du har potentielle jobmuligheder, der giver en høj løn

Hvis du ringer til din bank og har en stram økonomi, kan det godt være svært at blive accepteret til et lån, men heldigvis er der også fordele ved at være ung.

Du får gode vilkår, når du er ung

Der er faktisk rigtig mange økonomiske fordele, når man er ung. Her er to af dem.

For det første kan du få nogle favorable vilkår i din bank. Disse fordele kommer ofte i form af gode renter ved lån og andre omkostninger, der vil være lavere.
Hos nogle banker skal man for eksempel betale et mindre beløb hvert kvartal for at anvende de mange funktioner i banken, men dette gælder ikke altid for de yngste kunder.

For det andet kan du ofte finde nogle favorable lån uden om banken. Mange unge er studerende, og derved har de mulighed for at tage SU lån. Selvom man kun kan låne et begrænset beløb, så er vilkårene ved disse lån virkeligt gode, og derfor kan det være en stor fordel at vælge disse lån, hvis man absolut skal låne penge, når man er ung.

Tænk dig om, inden du låner

Der er intet i vejen med at låne penge – ligegyldigt hvilken alder man har. Men skal blot huske at tænke sig om og overveje, hvilken låntype der er billigst.
Selvom du kan få en god rente og nogle gode vilkår, så skal du stadig tænke dig om, inden du låner, da gælden kan have konsekvenser for dine fremtidige muligheder.
Hvis du ikke er studerende og ikke kan få et godt banklån, er det essentielt, at du sammenligner lån, inden du ansøger. Forbrugslån kan være en fælde, hvis man ikke har hovedet med sig, når man sammenligner lån.
Hvis man derimod laver sit forarbejde, så kan man finde gode forbrugslån på nettet, og det vil i mange tilfælde være forholdsvist let at blive godkendt hos disse udbydere af online lån.