Hvis du sidder og leder efter et lån, kan du med fordel sætte dig lidt ind i, hvordan man beregner renten på dette.
Derved vil du lettere kunne indsætte lånet i dit budget og finde ud af, hvor meget det vil koste dig i løbet af afbetalingsperioden. Herunder vil du blive informeret om den manuelle og den automatiske metode til dette.

Renters rente – hvordan er det nu lige, det fungerer?

Når man nævner ’renters rente’, er der mange, der får fremkaldt mindre gode minder om en matematiklærer i 9. klasse, der underviser i kapitalfremskrivning.

Men, det er faktisk slet ikke så besværligt. Renters rente kan udregnes relativt simpelt gennem denne formel:

K = K0 (1 + R) n

Ser det svært ud? Her kommer en forklaring.

K = Slutkapital (hovedstol + renter)
K0 = Startkapital (hovedstolen)
R = Renten
N = Termin (antallet af rentetilskrivning)

Lad os tage et eksempel og se, om det giver mening. Vi vil gerne finde frem til vores slutkapital, når vi låner 5.000 kroner til 10% rente i 2 år.

K = 5.000 (1 + 0,10) 2
K = 5.000 (1,10) 2
K = 5.000 1,21
K = 6.050

I dette tilfælde vil du altså ende med at skulle betale 1.050 kroner for at låne 5.000 kroner i to år, det forudsætter dog at renten kun bliver tilskrevet en gang om året.

Den matematiske forklaring har vi fundet her.

Denne formel kan anvendes både til at beregne rente ved lån og opsparing eller investering. Du kan selv lege med talene nedenfor

DKK

%

År

Rente i kroner 3591 DKK

Samlet beløb der skal betales tilbage 8591 DKK

Brug de rette værktøjer til at beregne omkostninger ved lån

Er du hoppet over det ovenstående afsnit? Du er langt fra alene. Vi lever nemlig i en digital tidsalder, så hvorfor overhovedet begynde at arbejde med formler?
Der findes en virkeligt let metode til at udregne renten på det ønskede lån. Du skal blot finde en låneberegner på nettet.
Med en låneberegner kan du enten finde frem til, hvor lang tid du skal afbetale, eller hvor meget du skal afbetale hver måned. I disse beregninger kan du naturligvis også se, hvor meget du kommer til at betale i renter.
Det smarte ved disse beregnere er, at du hurtigt kan prøve dig frem og se, hvordan tallene ændrer sig, når du justerer den ønskede løbetid, afdrag eller lånebeløb.

Sådan finder du det bedste lån online

Inden du kan beregne renten, skal du naturligvis finde det bedste lån online. Men hvordan gør man så det?
Det letteste er at anvende en lånesammenligningsside. På denne side kan du få et overblik over en lang række af online lån, som er tilgængelig for dig. Det er nu dit job at sammenligne de mange muligheder for at finde frem til det bedste match.
Du kan blandt andet kigge på:

  • ÅOP
  • Minimum løbetid
  • Maksimum løbetid
  • Rente
  • Andre omkostninger
  • Minimum beløb
  • Maksimum beløb

Når du finder det billigste lån, som også matcher dine andre behov, så kan du begynde at beregne de samlede renteomkostninger.