Vi hører hele tiden om, at online lån bliver mere og mere populære, og at denne stigning primært sker blandt unge mennesker. Men hvordan kan det være?

Dette er noget vi har set nærmere på – og herunder kan du blandt andet få svar på, hvad danskerne bruger de lånte penge til, hvilke oplevelser de har, og hvordan forholdet er mellem de unge og henholdsvis kviklån og banklån.

Dette køber danskerne typisk for de lånte penge

Der er lavet en del forskellige målinger og undersøgelser, der skal fastslå, hvad danskerne låner penge til. En del af disse har nogle lidt forskellige resultater, men der er dog en del ting, der går igen på de forskellige lister. Her er nogle af de ting, som danskerne låner penge til:

  • Elektronik (herunder smartphones og tablets/iPads)
  • Ferier (sommerferier og skiferier)
  • Møbler og indretning
  • Andet forbrug (herunder faste udgifter)

Det er altså primært de ting, der gør livet lidt sødere, som danskerne vælger at låne penge til. Dette stemmer også godt overens med, at danskerne faktisk primært tager ”små lån” på nettet. Langt de fleste lån ligger på mellem 1.000 og 5.000 kroner, der bliver dog også uddelt nogle større lån, og derfor var det gennemsnitlige online lån i 2017 på 7.417 kroner.

Hvordan oplever folk det at tage et kviklån?

Politiken kunne i 2017 redegøre for, hvordan 31% har svaret, at de har fortrudt et online lån eller en aftale om at købe på afbetaling. Undersøgelsen blev foretaget af YouGov, og de adspurgte var alle myndige danskere.

Den største grund til, at så stor en procentdel har fortrudt dette, er, at de ikke har lånt på et oplyst grundlag. Derved kan man altså konkludere, at langt de fleste lånere, som husker at læse det med småt, og som laver sit forarbejde, har en god oplevelse med kviklån.

Man kan roligt sige, at folks oplevelser med kviklån er meget blandende. Herunder ser vi nærmere på de positive træk der fremhævet af lånerne.

Hvilke positive træk fremhæver lånerne ved kviklån?

En af de ting, som tiltrækker lånerne mest, er belejligheden. Det er simpelthen nemt at ansøge om kviklån. Man besøger blot en hjemmeside, udfylder nogle oplysninger, og så sker det hele helt af sig selv.

Det er ikke nødvendigt at redegøre for, hvad lånet skal bruges til eller noget som helst andet. Herudover kan de fleste godt lide, at de kan ansøge om et lån direkte fra mobilen. Det er altså især den frihed, der følger med online lån, som lånerne godt kan lide. Men er der andre ting, som lånerne finder positivt ved online lån?

Undersøgelser, der er lavet på baggrund af forskellige låneres anmeldelser på Trustpilot, viser faktisk, at rigtig mange lånere oplever en positiv fornemmelse, når de finder frem til en god låneaftale online. Flere pointerer, at det faktisk er muligt at få nogle virkeligt gode aftaler i hus, og når man selv har fundet frem til disse, så føles det som om, at man har gjort en ekstra god handel

Kviklån vs. banklån hos de unge

I 2018 havde 25% af unge mennesker mellem 18 og 30 år et forbrugslån enten i banken eller på nettet. Mange af de kviklån, der bliver oprettet, bliver taget af unge mennesker. Herudover er det også meget populært hos unge mennesker at købe ting på afbetaling. Men hvorfor er der ikke flere unge mennesker, der tager lån i banken? Det er der hovedsageligt to grunde til.

De unge kan ikke låne hos banken

Først og fremmest er der mange unge mennesker, der ikke kan blive godkendt til at låne i banken. Grunden til dette er, at unge mennesker ofte har en lavere indkomst og derved også et lavere rådighedsbeløb. Disse er to elementer, som banken bruger til at vurdere, hvorvidt en kunde er kreditværdig eller ej.
Men der er faktisk mange unge mennesker, der aldrig bliver afvist – for de ansøger aldrig. Men hvordan kan det være?

De unge ved ikke, at de kan få gode lån i banken

Der er mange unge mennesker, der slet ikke ved, at det er let at tage et lån i banken. Herudover er de heller ikke klar over, at de faktisk kan få nogle gode vilkår i banken – hvis de altså bliver accepteret.
Den største grund til, at mange unge mennesker låner online eller køber på afbetaling, er den aggressive markedsføring, som bliver foretaget af udbyderne.
Disse reklamer bliver i høj grad rettet mod unge mennesker, en ung livsstil og ”det gode liv”. Herunder bliver der lagt vægt på, hvor let det er at låne, og dette tiltaler de unge mennesker. Derfor er kviklån så populære blandt de unge, som måske ikke kan blive godkendt til at låne i banken.

Kilde:
https://www.ft.dk/samling/20171/almdel/ERU/bilag/175/1888178.pdf
https://www.dr.dk/ligetil/indland/hver-fjerde-ung-har-et-forbrugslaan