Går du og drømmer om en rejse ned i varmen? Et nyt Tv? Eller måske en lille hundehvalp? Vi danskere har masser af drømme, det har vi tilfælles, det er dog forskelligt, hvordan vi vælger at finansiere disse drømme.

Her på siden kigger vi på, hvad fordelene og ulemperne er ved hhv. at låne og ved at spare op.

Hvad er fordelene og ulemperne ved at spare op?

At spare op til sine drømme er uden tvivl den mest økonomisk forsvarlige metode. Men hvad er fordelene og ulemperne egentligt?

Fordele:

  • Det vil føles mere tilfredsstillende at bruge pengene
  • Du skal ikke afbetale i en længere periode
  • Du vil have bedre muligheder for at låne i fremtiden

Ulemper:

  • Det kræver hårdt arbejde
  • Det kan tage lang tid
  • Du kan komme til at sætte dine drømme på pause

Der er altså både klare fordele og ulemper, som du bør afveje ift. dit behov.

Du kan læse mere om opsparing her, hvor du også kan læse om, hvordan du får de bedste renter på din opsparing, og hvor mange penge du kan tjene på renter.

Hvad er fordelene og ulemperne ved at låne?

Okay, lad os kigge på den anden metode. Danskerne er ret splittede, når det kommer til forbrugslån. Nogle kunne aldrig drømme om at tag et lån på nettet til forbrug, mens andre ikke har noget imod det overhovedet.

Fordele:

  • Du kan udleve dine drømme med det samme
  • Det er let og kræver ikke meget arbejde
  • En ferie eller lignende kan give dig ekstra energi

Ulemper:

  • Du skal afbetale på lånet i en periode
  • Din økonomi vil blive strammere i fremtiden

Igen – både fordele og ulemper.

Men måske bør det ikke være helt så sort og hvidt. De to metoder kan sagtens kombineres, og måske findes der en gylden middelvej?

Hvis du gerne vil købe en rejse til familien, der koster 20.000 kroner, så kan du muligvis spare halvdelen op selv og låne resten? Derved kommer du hurtigere afsted, du har en mindre gæld, og du sparer penge på de omkostningerne, der er ved at låne penge.

Hvem fravælger at låne?

Det er, som sagt, meget forskelligt, hvordan vi danskere anskuer lån. Nogle sværger, at de aldrig vil tage et lån til andet end bolig eller bil, mens andre gladelig tager et par forbrugslån gennem årene for at finansiere de ting, der gør livet lidt sjovere. Men hvem fravælger egentligt forbrugslån på nettet? Og hvem vælger dem til?
En analyse, der er foretaget af Finansrådet, viser, at det uden tvivl er den ældre generation, der fravælger forbrugslån på internettet.
Det vil sige, at det i høj grad er de yngre mennesker, der udgør størstedelen af de personer, der låner penge online. Det er dog også denne demografiske gruppe, der har den laveste indkomst.

Vi skal ikke gøre os til dommer over, hvad der er rigtigt og forkert. Men én ting er dog sikkert. Der er intet galt i at låne, så længe du har gjort dig nogle grundige overvejelser om, hvorfor du vil låne, og hvordan du vil betale lånet tilbage.

Kilde: http://www.finansraadet.dk/Nyheder/Documents/Analyse_%20unge_g%C3%A6ld.pdf