Der er rigtig mange husejere, der kan have fordel i at omlægge sine realkreditlån. Men hvornår er det nu lige, at det er en fordel? Og hvilke muligheder har man? Det undersøger vi her, så vi kan give dig en opfriskning på emnet, så du evt. kan komme til at omlægge dit lån og nyde godt af fordelene ved dette.

3 typer af låneomlægning

Hovedsageligt findes der tre forskellige typer af låneomlægning. Disse er:

  • Nedkonvertering
  • Opkonvertering
  • ”Skrå” konvertering

Men hvad betyder de hver især?

Nedkonvertering er den mest almindelige type af omlægning. En nedkonvertering sker, når renten er faldet i en længere periode. Derved kan man som boligejer omlægge sit fastforrentede lån, da man derfor vil betale et langt mindre beløb i renter.

Opkonvertering sker, når du ønsker at erstatte dit lån med en lav kuponrente til fordel for et lån, der har en højere kuponrente. Dette er ønskværdigt, når renten er opadstigende. Derved kan du fastholde boligens gæld på et fordelagtigt niveau. Grunden til dette er, at kursen på et fastforrentet lån vil falde, når renten stiger.

”Skrå” konvertering dækker over en omlægning, der ændrer et flekslån til et fastforrentet lån eller omvendt.

Hvornår bør man omlægge sit realkreditlån?

Nu har vi fået redegjort for de tre forskellige typer – men kan det så betale sig for dig? Her får du tre hurtige råd, som kan hjælpe dig til at finde ud af det:

  • Forskellen på renten
    Jo større renteforskellen er, jo bedre er det. Tommelfingerreglen lyder på, at forskellen bør være minimum 1,5 procent.
  • Størrelsen på lånet
    Her er mere igen bedre. Lånets samlede størrelse bør helst være over 250.000 kroner, da du derved vil opnå det bedste resultat.
  • Den resterende løbetid
    Jo længere tid, der er tilbage på lånet, jo bedre. Da hele ideen med en omlægning er at spare penge over en lang periode, giver det sig selv, at det er bedre at omlægge et lån med en restløbetid på 25 år, end et på 5 år.

Hvis du omlægger dit lån i den rigtige situation, kan det frigive en masse penge i budgettet, hvilket vil skabe en langt højere økonomisk overskud i de fleste hjem.
Hos mange realkreditselskaber, har du faktisk mulighed for at få overvåget dit lån helt gratis. Derved vil du få besked, hvis du kan opnå fordele ved en omlægning – smart.

Hvad er en tinglysningsafgift?

Der kan være yderligere omkostninger, hvis gælden er tinglyst. Der gælder faste regler for dette, som er blevet ændret i 2016.
Der er en fast del af afgiften, som udgør 1.660 kroner. Herudover er der nogle variable parametre.

Hvis du er almindelige bolighandlende, vil tinglysningsafgiften være 0,6 procent af det samlede beløb.
Hvis du er involveret i en familiehandel, vil denne variable del være ’den offentlige vurdering’ minus 15 procent. Dette gælder dog kun, hvis den samlede købesum er lavere end dette beløb.

Hvis du har tinglyst gæld, skal du altså også være opmærksom på, at der er en tinglysningsafgift, når du vil omlægge dit realkredit lån.