Har du flere forskellige lån, og er du ved at miste overblikket eller modet? Så er vi klar til at hjælpe dig – og det er ganske gratis.

Vi giver dig tre konkrete råd til, hvordan du mest effektivt kan slippe af med din gæld. Vi er nemlig klar over, at ikke to økonomiske situationer ligner hinanden, og derfor ved vi også, at der skal forskellige strategier til. Vi giver dig en indsigt i:

  • Lavinestrategien
  • Sneboldstrategien
  • Samlelån

Lavinestrategien – væk med det dyreste

Denne strategi handler om, at du afbetaler det dyreste af dine lån først. Det dyreste lån vil i denne strategi være det lån, som har den højeste ÅOP, og derved de højeste omkostninger hvert år. Dette er den bedste metode til at komme hurtigt af med sin gæld – i hvert fald hvis man tager sine matematiske briller på.

Men hvordan fungerer det i praksis? Lad os sige, at du har fire forskellige lån.

  • Lån A: ÅOP 20%
  • Lån B: ÅOP 17%
  • Lån C: ÅOP 12%
  • Lån D: ÅOP 10%

Hvis du har disse fire lån, vil du altså skulle afbetale lån A først. Det er dog ikke muligt at misligholde de tre andre lån, da dette blot vil gøre dem endnu dyrere. Derfor går strategien ud på, at du afbetaler det minimale beløb på lån B, C og D, indtil lån A er afbetalt. Når det første lån er væk, begynder du at afbetale så meget som muligt på lån B osv.

Sneboldstrategien – lad snebolden trille sig selv større

Denne metode afviger fra den ovenstående, da det med sneboldstrategien handler om at afbetale de mindste lån først. Her handler det altså ikke om omkostningerne men om størrelsen på lånet. Det er meget diskuteret, hvilken metode der er bedst, men det kan siges med sikkerhed, at der er fordele ved begge.
Den største fordel ved denne strategi er, at du får et overblik, da de små lån hurtigt vil blive ryddet af banen.
Det fungerer i praksis ved, at hver gang du har afbetalt en af dine små lån, så vil du frigive et beløb, som du så kan betale ekstra på det næstmindste lån – derfor hedder det sneboldstrategien.

Samlelån – bevar overblikket, og spar penge

Selvom de to ovenstående er meget anvendte blandt personer, der har mange lån, så må denne metode siges at være den mest eftertragtede.
Med et samlelån kan du samle al din gæld hos én kreditor. Derfor kan du ofte få en lavere rente og et langt større overblik.
Det er dog ikke garanteret, at du kan spare penge på denne måde. Det handler i høj grad om, hvilke lån du samler, og hvilken udbyder du samler disse hos.

Hvad angår de to første metoder, så kommer den vigtigste pointe her. Hvis du har flere dyre lån, så hjælper det ikke noget blot at afbetale lidt her og lidt der. Lån penge og få tingene på plads med det samme.

Overblikket er essentielt, når du vil afbetale effektivt

Nu har vi givet dig noget inspiration til, hvordan du hurtigt kan komme af med din gæld. Der er dog to faktorer, som ligeledes kan hjælpe dig. Det handler om overblik og dialog. Dine afbetalinger skal struktureres, hvis de skal være effektive – ligegyldigt hvilken strategi du vælger.

Men hvordan får man et overblik?
Først og fremmest skal du have organiseret dine låneinformation, så du kan danne dig et overblik over disse. Det er nemlig umuligt at anvende lavinestrategien eller sneboldstrategien, hvis du ikke har de nødvendige information. Du skal altså starte med at lave et regneark, hvor du kan indtaste alle oplysninger omkring dine låne.

Når du har styr på dette, skal du lave en plan for, hvor meget du kan afbetale på hvert af lånene. Dette gør du lettest ved at lægge et budget, så du ved, hvor mange penge du har til rådighed til gældsafvikling hver måned.

Når du har lagt dit budget, vil det også blive tydeligt, om du kan spare nogle steder i din økonomi, så der er bliver endnu flere penge til en effektiv gældsafvikling. Derved kan overblik og budget faktisk ende med at gøre din gældsafvikling endnu hurtigere og meget mere smertefri.

Dialog er også en vigtig faktor

Det sidste punkt, som vi gerne vil informere dig om, er dialog. Det er supervigtigt, at du har en god dialog med din kreditor eller dine kreditorer. Dette gælder især, hvis du tidligere har misligholdt dine lån. Hvis de skal have tiltro til dig, så gælder det om, at du viser noget velvilje.
Dette kan du blandt andet gøre ved at kontakte dem, når du skal lægge et plan for din tilbagebetaling. Derved kan du fortælle dem, at du rigtig gerne vil betale af på din gæld, og de kan forklare dig, hvad minimumsgrænsen for dine månedlige afdrag er.
Vælg en strategi, dan dig et overblik og snak med kreditor for at lægge en holdbar plan for tilbagebetalingen.