Hvis du vil optage et lån til kortvarigt forbrug – fornøjelser, tøj, gaver etc. – er det vigtigt, at du vælger et forbrugslån, der passer til dine behov. Markedet for forbrugslån er i eksplosiv vækst, hvilket medfører, at der er mange udbydere og et utal af forbrugslån at vælge i mellem. Det gælder om at holde tungen lige i munden og ikke bare vælge det første forbrugslån, du støder på. Derfor er det en god idé, at du bruger tid på at sammenligne forbrugslån. På denne måde kan du finde frem til det lån, der passer bedst til dig og samtidig er billigst at optage.

Ansøg hos flere udbydere

Som nævnt, er markedet for forbrugslån i vækst. De mange forskellige låneudbydere og deres forskellige låntyper medvirker til, at der er flere forskellige lånebetingelser og renteniveauer, du skal forholde dig til. Når du vil sammenligne forbrugslån og finde frem til det billigste, er det en god idé at ansøge hos flere udbydere. Vi anbefaler, at du ansøger hos mindst tre. Det er både gratis og uforpligtende at ansøge om lån, og derfor kan du i princippet ansøge hos så mange udbydere, du vil – så længe du holder ansøgningsprocessen overskuelig for dig selv. Dog skal du være opmærksom på, at du kun kan sammenligne identiske forbrugslån.

Det vil sige, at lånene skal være samme type, være på samme beløb og have samme løbeperiode, før du kan sammenligne dem. Når du har sendt dine ansøgninger på identiske lån til forskellige udbydere, vil du inden for kort tid modtage lånetilbud fra de respektive lånudbydere. Herefter kan du begynde den reelle sammenligning. Grunden til, at den reelle sammenligning først begynder, når du har modtaget konkrete tilbud, er, at det udelukkende er estimater, du bliver præsenteret for, når du undersøger lån på nettet. Når du har sendt dine ansøgninger, har lånudbyderne nemlig modtaget oplysninger om dig og dit lånebehov, hvorudfra udbyderen beregner et tilbud specifikt til dig.

Hvordan kan jeg sammenligne forbrugslån?

Det bedste værktøj til at sammenligne og finde det billigste lån er at undersøge lånenes ’ÅOP’ (årlige omkostninger i procent). Du kan ikke alene ud fra lånenes rente finde frem til, hvilket lån der er billigst. I forbrugslån kan der nemlig være gebyrer, som ikke er medregnet i renten. Derimod er gebyrer inkluderet i ÅOP, som retvisende fortæller dig, om et lån med en lav rente har høje omkostninger i form af dyre gebyrer. Høje gebyrer vil bidrage til en højere ÅOP. Det er desuden lovpligtigt, at lånudbydere oplyser ÅOP på deres lån. Derfor giver ÅOP sikkerhed og transparens på markedet for forbrugslån og gør det mere overskueligt for dig at finde frem til det billigste lån, når du sammenligner.

Derudover kan det være en god idé at gennemgå lånudbydernes betingelser og undersøge, hvilke krav de stiller til deres låntagere. Du kan komme ud for, at udbyderen af forbrugslånet med den laveste ÅOP samtidig stiller strengere krav til låntageren. Omvendt kan en lånudbyder med en højere ÅOP have mere lempelige krav. Derfor kan du med fordel have med i dine overvejelser, når du sammenligner, om lempelige betingelser opvejer et dyrere forbrugslån, eller om du er villig til at blive pålagt nogle højere krav, men samtidig få et billigere lån.

Hvilke gebyrer skal jeg være opmærksom på?

Det varierer fra udbyder til udbyder, hvilke gebyrer forbrugslånet er forbundet med, og hvor høje de er. Her kan du læse om to gebyrtyper, du skal holde særligt øje med, når du sammenligner forbrugslån:

  • Det mest typiske gebyr, du vil støde på, er ’stiftelsesomkostninger’. Dette er betegnelsen for det gebyr, udbyderen opkræver for at etablere forbrugslånet. Hvor stort et stiftelsesgebyr, du bliver pålagt at betale, afhænger af udbyderen. Derudover kan forbrugslånets størrelse påvirke, hvor stor stiftelsesomkostningen er. Derfor er det igen væsentlig, at du holder øje med lånets ÅOP, da en høj stiftelsesomkostning vil bidrage til en højere ÅOP (Læs mere her). I forlængelse heraf kan du bruge gebyr- og renteniveauet til at sammenligne lån. Hvis vi antager, at du sammenholder to lån med samme ÅOP. Det ene lån kalder vi Lån 1, og det kan kalder vi Lån 2. Lån 1 har højere gebyrer, mens Lån 2 har en højere rente. Lån 2 vil være billigst at optage, da renteudgifter i Danmark er fradragsberettigede. Det betyder, at Lån 2 er billigst efter skat.
  • ’Indfrielsesgebyr’ skal du ligeledes være opmærksom på – især, hvis du ønsker at tilbagebetale (indfri) din gæld før tid. Et indfrielsesgebyr er et beløb, du kan blive pålagt, hvis du vil betale lånet tilbage før den aftalte løbeperiode. Det kan eksempelvis være, hvis du får en bonus på arbejdet, der gør det muligt for dig at betale lånet tilbage hurtigere. Dog skal du undersøge, om udbyderen overhovedet giver dig muligheden for at betale dit lån ud før tid. Dette punkt skal derfor ses i forbindelse med, at det er en god idé at sammenligne lånudbydernes betingelser, og om disse lever op til dine forventninger og behov.