Ønsker du mere luft i dit budget? Så kan et afdragsfrit lån være en mulighed. Med denne lånetype får du mulighed for at få luft i budgettet i en længere periode. Den afdragsfrie periode løber typisk over 10 år. Men den kan variere. 

Når du tager et afdragsfrit lån, vil du opleve flere fordele. Men det er vigtigt, at du også kender til de ulemper eller overvejelser, der medfølger. Dit lån bliver automatisk forlænget med den afdragsfri periode. Og det betyder, at du i denne periode betaler renter og gebyrer til et lån, der ikke nedbringes i restgæld. Men som nævnt kan det i mange tilfælde gøre stor gavn – så længe du er forberedt på den rigtige måde. 

Hvad er et afdragsfrit lån? 

Et afdragsfrit lån er en låntype, hvor du i en periode ikke skal afdrage på dit lån. Denne periode kan vare op til 10 år. Du er selv med til at bestemme din afdragsfrie periode. Det har nemlig både fordele og ulemper med sig.

I din afdragsfrie periode vil din restgæld ikke nedbringes. Men du får til gengæld flere penge til rådighed. Dog skal du stadig betale for renter og gebyrer. 

En afdragsfri periode kan for mange danskere være en befrielse i en stram hverdag. Du vil have mulighed for at trække vejret – men husk på, at det også har konsekvenser. Når du vælger en afdragsfri periode, betyder det, at dit lån bliver dyrere i længden. 

Et afdragsfrit lån kan du tegne til det, du ønsker. Om det er et boliglån eller et billån er underordnet. Der findes i dag mange lånudbydere, hvorfor det anbefales, at du undersøger markedet. Og særligt når det kommer til større investeringer som et billån. Du kan læse mere om billån her

Fordele ved et afdragsfrit lån

Den største fordel du får med et afdragsfrit lån, er den økonomiske frihed og uafhængighed. For de fleste danskere vil du mærke en tydelig forskel i dit budget. 

En afdragsfri periode er en god ide, hvis du har styr på din økonomi, og hvis du med sikkerhed ved, at din økonomi er stabil og positiv – også fremadrettet. Det kan være, at du ved, du kommer til at stå uden indtægt i nogle måneder. Og her vil en afdragsfri periode gøre underværker. 

Løbetiden på et sådant lån vil til stadighed være den samme. Når din afdragsfrie periode er slut, vil du have samme tid til at afbetale lånet. Du kan se det som, at du sætter lånet på pause. Og når pausen er slut, fortsætter det som aftalt. 

Når du skal finde et lån, der tilbyder en afdragsfri periode, har du flere muligheder. Det er ikke blot et realkreditlån, som tilbyder afdragsfrie perioder. Dette er også forbrugslån og kviklån. Dog skal du være opmærksom på de særlige vilkår, som er gældende ved hver lånetype – og låneudbyder. 

Kend reglerne for et afdragsfrit lån 

Når du tegner et afdragsfrit lån, skal du vide, at kreditomkostningerne vil stige. Dette er ikke nødvendigvis en ulempe, hvis du er forberedt. Stigningen i omkostninger skyldes de renter, som lånet stiger med. 

Derudover skal du være opmærksom på, at der kan ske en pludselig stigning i omkostninger efter den afdragsfrie periode. Normalt vil renten automatisk stige, når den afdragsfrie periode slutter. Og dermed vil lånet blive endnu større, hvis du ikke tilbagebetaler på det. 

Hovedstolen forbliver den samme. Dit lån bliver altså ikke mindre i den afdragsfrie periode. Hovedstolen betegnes som et fast beløb, der ikke ændrer sig. Heller ikke ved afdrag på lånet. 

Selvom disse såkaldte ulemper eller ekstra overvejelser, kan sætte en stopper, er det ikke grund til at afvise denne låntype. Så længe du er forberedt og eventuelt har en ekspert med på sidelinjen. 

Om det er et realkreditlån eller et forbrugslån har ligeledes betydning for dine omkostninger med et afdragsfrit lån. Du kan læse mere om forbrugslån på denne side

Overvej om denne låntype er noget for dig

Når du overvejer at tage et afdragsfrit lån, er der flere ting, du må overveje. Først og fremmest er det vigtigt, at du har en god grund til ikke at betale af. 

Hvis du bruger din afdragsfrie periode på af betale af på andre lån, kan det være en god ide. I sådant tilfælde vil du nedbringe din gæld andre steder. Og derefter kan du betale af på dette lån igen. 

Hvis ud går med overvejelser om yderligere investering, kan en afdragsfri periode også betale sig. 

I dette tilfælde er det vigtigt, at din fortjeneste er større end dine omkostninger ved et afdragsfrit lån.

Det anbefales, at du følger den såkaldte lavinestrategi. Denne kan du læse mere om her. Det viser sig, at det bedst vil kunne betale sig at tilbagebetale de dyreste lån først – og gerne så hurtigt som muligt. 

Det anbefales, at du til hver en tid tager kontakt til en professionel bankrådgiver eller en ekspert på området. Det kræver ofte en række forskellige udregninger. Og det kan være svært selv at finde hoved og hale i. 

Sådan finder du det billigste lån

Når du skal finde frem til det billigste afdragsfrie lån, anbefales det, at du finder to tilbud. Det kan være svært at se, hvor meget en afdragsfri periode egentlig koster. Og for de fleste danskere vil det lyde tiltrækkende at vælge et afdrag fra.  

Skal du tegne et boliglån, der ligger mellem 60 og 80 procent af boligens værdi, bør du se på lånets omkostninger. Se både med et lån uden afdrag og et med. Sørg for, at dine eksempler i begge tilfælde dækker fra minimumsprocentdelen.

Det gør det overskueligt for dig, og du vil have et bedre overblik over lånets pris og omkostninger. 

Når du skal fine en lånudbyder af et afdragsfrit lån, bør du se på den enkelte. 

Låneudbyderne har forskellige rammer for de afdragsfrie perioder. Nogle udbydere bruger skemalagte afdragsfrie perioder, mens andre tilbyder et klippekortsystem. Det vil sige, at der er forudbestemt en afdragsperiode på eksempelvis 10 år. Også selvom du kun har brug for tre år. Med et klippekortsystem har du selv mulighed for at vælge, hvor og hvordan de afdragsfrie perioder skal ligge. 

Kilder: 

https://www.dr.dk/nyheder/penge/afdragsfrit-laan-til-hele-boligkoebet-er-en-dyr-fornoejelse.