Selv småfejl, der kan virke uskyldige og ligegyldige, kan have store konsekvenser for din økonomi. Der skal ikke mange udfordringer til, før en ustabil privatøkonomi kan bryde sammen, og derfor vil vi gerne rådgive dig til at undgå fire af de største fejl, som mange begår.

Intet budget er et dårligt budget

Én af de største fejl er, at mange ikke har lagt et budget. Ligegyldigt hvordan din situation ser ud, er det en virkeligt god ide at have et budget.
I budgettet skal alle dine udgifter samt din samlede indtægt indgå. Disse ting er vigtigt at huske, når du laver dit budget:

  • Husk alle dine indtægter – Dette inkluderer løn, feriepenge, børnepenge mm.
  • Husk alle faste udgifter – Find en huskeliste på nettet
  • Husk at medregne variable udgifter – Husk at penge til tøj, husdyr, ferier osv. skal indgå i budgettet hver måned.
  • Husk de uforudsete udgifter i budgettet – Bilreparationer, nye hvidevarer osv.

Disse gode råd giver Forbrugerrådet Tænk i dette indlæg om privatøkonomi.

Når du låner penge fra budgetkontoen

Hvis du har en budgetkonto, er dette generelt en meget positiv ting. Rigtig mange mennesker overfører penge til en budgetkonto hver måned, og derved er der altid penge til regninger. Dette åbner dog også døren for at lave en stor fejl.
Denne fejl opstår ofte, da nogle regninger kun bliver trukket hvert kvartal, hver 6. måned eller én gang årligt.
Lad os sige, at du overfører 1.000 kroner til denne konto hver måned. Dette gør du, fordi du har udregnet, at dine samlede regninger i gennemsnit er 1.000 kroner pr. måned. Dette betyder dog ikke, at der bliver trukket 1.000 kroner hver eneste måned.
Derved kan du opleve, at der pludseligt er et overskud på budgetkontoen. Når dette sker, er der mange, der vælger at låne penge af sig selv. Dette er også okay, hvis man altså husker at sætte dem tilbage igen.
Undgå helst at låne penge fra din budgetkonto, selvom der er overskud.

Mange mangler et sikkerhedsnet

En anden farlig faldgrube er manglende sikkerhed. Der skal, som sagt, ikke meget til for at vælte en ustabil økonomi.
Derfor er det essentielt, at du har et sikkerhedsnet. Dette består hovedsageligt i at have en A-kasse og de nødvendige forsikringer.
Det er især unge mennesker, der ikke prioriterer A-kasse og forsikring. Det er ligeledes unge mennesker, der ofte har de mest skrøbeligt privatøkonomier. Derfor er det vigtigt, at du skaber et sikkerhedsnet for dig selv – ligegyldigt om du er ung eller gammel.

Opsparing vs. lån

En anden fejl, som mange mennesker med en mindre økonomi begår, er at låne frem for at spare op. Der er intet galt med at optage forbrugslån. Men hvis du har mulighed for at spare pengene op selv, vil dette ofte være et bedre alternativt.
Hvis din privatøkonomi er skrøbelig, er det ikke sikkert, at den kan holde til omkostningerne ved lånet, og derfor råder vi dig til at spare op, hvis dette er muligt.
Hvis du vil optage et forbrugslån online, bør du især huske at lægge et budget og sammenligne forskellige lån, inden du beslutter dig.