At optage et boliglån på det danske lånemarked har aldrig været billigere end lige nu. Allerede tilbage i februar måned satte realkreditinstitutterne rekord ved at udbyde et 30-årigt fastforrentet boliglån på kun 1,5 % med ti års afdragsfrihed. Det kunne nærmest ikke blive billigere for danskerne – og dog.

For nylig satte fire realkreditinstitutter nemlig barren endnu højere – eller rettere lavere – til et prisniveau, der aldrig er set før. Det nye såkaldte ”superlån” eller ”drømmelån” er blevet en realitet for hr. og fru Danmark, hvilket betyder, at vi i dag står over for Danmarkshistoriens absolut billigste boliglån. Og eksperter antyder tilmed, at prisdykket muligvis ikke har nået sit endelige niveau endnu.

Afdragsfrie boliglån med historisk lav rente – på kun en procent

Et 30-årigt realkreditlån på bare en procent og med ti års afdragsfrihed. Ja, det lyder i manges øre måske alt for godt til at være sandt. Ikke desto mindre er det netop, hvad det nye superlån kan tilbyde de danske låntagere, der er på jagt efter det bedste og billigste lån.

Bag lanceringen af det rekordbillige boliglån står de fire danske realkreditinstitutter Totalkredit, Realkredit Danmark, Nykredit og Jyske Realkredit. Disse institutter går forrest i en generel udviklingstendens på lånemarkedet, hvor vi både i Danmark og udlandet lige siden finanskrisen har oplevet en rente i næsten frit fald – endda med minusrenter til det lånelystne folk.

Den primære bevæggrund for det nye superlån er det tidligere lån på 1,5 %, der var populært blandt investorerne, hvilket har medført, at lånet er oversteget kurs 100. Denne udvikling har gjort, at realkreditinstitutterne har været tvunget til at lukke ned for udstedelsen af lånet, hvilket har banet vej for det nye – og endnu billigere – realkreditlån.

Skal du som låntager slå til nu og her?

Selvom hypen er stor lige nu med hensyn til det historisk billige boliglån, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du skal slå til lige nu og her. Boliglånet er uden tvivl attraktivt for både nuværende og kommende boligejere, og du får unægtelig en stor fordel foræret ved at kunne vide dig sikker på den lave rente 30 år ud i fremtiden.

Alligevel bør du altid stoppe op og tænke dig grundigt om, inden du tager imod tilbuddet og træffer den endelige beslutning om at optage lånet eller konvertere. Eksempelvis skal du være bevidst om, at et afdragsfrit lån altid indebærer udgifter såsom højere bidragssats samt et kurstab, hvilket på den lange bane kan ende med et dyrere lån.

Når det er sagt, kan man ikke underkende de store lånefordele og pengebesparelser, du som låntager rent faktisk kan opnå ved at gøre brug af det nye superlån. Netop derfor påpeger eksperter på feltet, at du som låntager måske ikke skal vente alt for længe, hvis du ønsker at drage fordel af den superlave rente. Lånemarkedet er dynamisk og konstant foranderligt, og vi ved aldrig, om og hvornår renten pludselig stiger.

Omvendt vil renten også kunne falde yderligere, og derfor gælder det ultimativt om at afveje med sig selv, om man tør at vente, eller om man skal slå til med det samme.

Uanset hvilken løsningsmodel du vælger at gå med, vil du med stor sandsynlighed ende med et favorabelt boliglån, då renten ikke spås til at stige eksplosivt inden for den nærmeste fremtid.

Men prisdykket stopper ikke nødvendigvis her…

Trods det at man næsten ikke kan forestille sig en lavere rente og et billigere boliglån end det, som de fire realkreditinstitutter har lanceret, er det langtfra sikkert, at prisdykket stopper her.

Lånemarkedet bugner med den ene store spiller efter den anden, og alle realkreditinstitutterne vil som sådan gerne have en bid af kagen. Konkurrencen betyder, at vi potentielt kan se endnu flere spillere, der melder sig ind i kampen og dermed presser priserne og de gode lånetilbud ned. Og samtidig er renteudviklingen og lånemarkedet generelt umuligt at spå om.

Nogle eksperter vurderer, at renten i den kommende tid faktisk godt kan tænkes at falde yderligere grundet den ustabile økonomiske situation i indland såvel som udland. Spekulationerne går blandt andet på, at den europæiske centralbank muligvis vil foretage en rentenedsættelse, der kan bane vejen for endnu mere opsigtsvækkende rekorder for billige boliglån i fremtiden. Og hvis det scenarie rent faktisk bliver en realitet, vil det danske lånemarked såvel som de danske låntagere højst sandsynligt kunne mærke det.

Intet er dog sikkert, og sådanne fremskrivelser forbliver udelukkende økonomiske kalkulationer og spekulationer. Vi kan kun gisne om fremtidens udvikling på lånemarkedet, men én ting er sikkert: Det har i dag aldrig været billigere at optage et boliglån.

Hvis du går med tankerne om at optage et forbrugslån eller et hurtigt lån, kan du finde meget mere information herom lige her på hjemmesiden.

Kilder:

Dr.dk – Nyheder/penge.

TV2 Nyhederne – Business.