Der er mange ting, man skal have styr på, når man flytter hjemmefra. Moneybanker har her samlet fem gode økonomiske råd til dig, der snart skal, eller lige er, flyttet hjemmefra. 

1. Læg et budget 

Det er en rigtig god ide at skabe sig et overblik over sin økonomi ifølge Moneybanker, som arbejder med sammenligning af blandt andet samlelån. Det kan man gøre ved at lægge et budget. I et budget skal man tage hensyn til både faste og variable udgifter. Man skal altså ikke kun medregne sin faste udgifter til husleje, el, vand, varme, forsikringer, internet, tv og telefon. Det er også vigtigt, at man medregner penge til mad, transport, tøj og fornøjelser. Desuden er det en god ide, at lægge penge til side hver måned til uforudsete udgifter men også til gaver og ferier, så man ikke bliver væltet bagover, når julen eller fødselsdage nærmer sig. 

2. Budgetkonto og Betalingsservice 

Når man har lagt et budget kan det være en god ide at få oprettet en budgetkonto i banken, hvortil man hver måned overfører penge. På den måde er der også penge til de regninger, der kommer hvert kvartal eller hver halve år. Det er en god ide ifølge Moneybanker at tilmelde sine regninger til Betalingsservice. På den måde bliver pengene trukket helt automatisk og til tiden. 

3. Lån – læg en plan 

Hvis man har brug for at optage gæld, så skal man være opmærksom på, at det koster penge. Der er både renter og gebyrer forbundet med lånoptagelse. Hvis man vælger at optage et SU-lån, skal man være fornuftig og overveje, hvor meget man har brug for, og hvor længe man har brug for lånet.  Med andre ord, man skal tænke sig om og have en plan.  

4. Hovedkort og BI-kort 

Hvis man er på SU og har et arbejde ved siden af, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke skattekort henholdsvis SU og arbejdsgiveren bruger. Det anbefales, at SU’en skal have hovedkortet, mens arbejdsgiveren skal have BI-kortet. Hvis begge indkomster har hovedkortet betaler man for lidt i skat. 

5. Forsikring 

Det sidste råd fra Moneybanker angår forsikringer. Det er utrolig vigtigt, at man som minimum har en indboforsikring, da den både forsikrer ens egne ting, men det dækker også, hvis man ødelægger andres ting.  

Kilde: Finanstilsynet