Går du med en drøm om at få råd til din egen båd? Der findes ikke noget mere befriende end at kunne sejle afsted ud på det åbne hav og opleve verden til søs. Bølgernes brusen, vinden i håret og en eventyrlyst i maven. Med din egen båd har du friheden til spontant at rejse afsted og opleve Danmarks kyster eller bevæge dig ud i fremmede farvande. Desværre er det en stor omkostning at finansiere en båd. Selve båden koster nemt over 100.000 kroner, og så kommer der udgifter til udstyr, afgifter, forsikring, vedligehold og havneplads oveni. I denne artikel får du derfor råd til, hvordan du kan finansiere en båd.

Hvad koster en båd?

Standardprisen for en båd varierer alt efter bådtype, og om du køber en brugt båd eller en ny båd. En søgning på DBA viser, at en brugt motorbåd kan koste alt mellem 67.000 kroner og helt op til over 200.000 kroner. Prisen afhænger selvfølgelig af bådens størrelse, stand, udstyr og antal sejltimer. En motorbåd købt fra ny kan nemt koste over en million kroner – igen selvfølgelig afhængig af størrelse, udstyr og så videre. For en brugt sejlbåd ligger priserne et sted mellem alt fra 22.000 kroner til priser op mod en million. Prisen for en ny sejlbåd ligger cirka mellem 500.000 kroner og op i millionklassen. 

Ofte er standardprisen for en båd den rå pris for selve båden. Det vil sige, at prisen typisk ikke inkluderer det nødvendige udstyr. Du skal derfor ofte købe navigationsudstyr, fortøjninger, anker og meget andet ved siden af. Selvom du køber en brugt båd med udstyr, er det ofte nødvendigt at udskifte meget af udstyret. Er din båd over cirka 28-30 fod, skal du også opføre den i Skibsregistret, og dette koster en afgift.

Udover disse omkostninger skal du også betale for driftsudgifter ved at have båden. Disse udgifter inkluderer blandt andet forsikring, havneplads, brændstof og vedligehold. Det er dermed de færreste, der har råd at købe en båd uden at låne penge til den.

Bådlån hos banken

Banker og særlige finansieringsinstitutter tilbyder specielle bådlån. Som hovedregel kræver det, at du kan udbetale en vis del af prisen, typisk mindst 20 procent. Hvis du selv har en pæn opsparing, vil det være nemmere for dig at blive godkendt til et bådlån og forhandle en god rente på lånet. Hos nogle bådforhandlere vil du opleve, at de tilbyder finansiering, når du køber en båd hos dem, men typisk kræver det et samarbejde med bankerne. Derfor kan der være penge at spare, hvis du selv taler med banken uden at involvere forhandleren i selve finansieringen. 

Bådlån har som hovedregel en lavere rente end andre forbrugslån, fordi båden typisk indgår som pant i lånet. Det vil sige, at din båds værdi bliver stillet som sikkerhed for, at du kan betale lånet tilbage. Banken har på den måde en ejerandel i din båd. Du skal dog ikke frygte, at banken blander sig – kun hvis du ikke kan betale dine månedlige ydelser for lånet til tiden. I det tilfælde kan banken tvangssælge din båd, så banken er sikker på at få sine penge igen.

Her kan læse mere om, hvordan banker kreditvurderer din økonomiske situation for at vurdere, om du kan låne penge.

Kviklån til at finansiere din båd

Hvis banken siger nej til, at du må låne pengene hos dem, kan du tage et kviklån. Det er især online udbydere, der tilbyder kviklån, hvor hele processen foregår elektronisk. En af fordelene ved kviklån er, at låneudbyderen stiller få krav til dokumentation. Du slipper for eksempel for spørgsmålet om, hvad du skal bruge pengene på – det er helt op til dig selv, hvad du bruger dem på. Renten kan dog være højere på kviklån end på almindelige banklån. Du kan sikre dig en fornuftig rente ved at undersøge markedet, før du skriver under på et lån. 

Det er en god idé at indhente tilbud fra 3-5 forskellige lånudbydere, så du kan sammenligne renter og den samlede pris for lånet. Den samlede pris for lånet kaldes også ÅOP (årlige omkostninger i procent). Dette nøgletal er det vigtigste at kigge efter, når du sammenligner lån. Tallet giver dig nemlig et overblik over, hvad det samlet set koster dig at have lånet om året, når alle renter og omkostninger er regnet med.

Forøg dit boliglån

Hvis du har et boliglån, og du har friværdi i dit hus, kan du låne op til 80 procent af din boligs værdi i realkreditlån. Hvis du kun har lånt for eksempel 60 procent af husets værdi, kan du låne mere i huset og på den måde bruge de ekstra penge til at finansiere en båd. Denne løsning kan du dog kun vælge, hvis du har luft tilovers i dit boliglån. Hvis du ikke vil betale mere i månedlig ydelse for dit boliglån, er du også nødt til at forlænge løbetiden på lånet, så der går længere tid, før du har betalt lånet af.

Kilder: 

http://www.sejlsport.dk/baadejer/baadejerskab/foer-du-koeber-baad/hvad-koster-det