Indfrielse af et lån betyder blot, at du betaler det lånte beløb tilbage. Dette er i sig selv relativt simpelt, og du skal blot huske at overholde de aftaler, du har lavet med kreditor. Der findes dog flere end én måde, hvorpå du kan indfri dit lån.
På denne side kan du læse mere om det, man kalder ordinær og ekstraordinær indfrielse af lån. Herudover vil du blive klogere på nogle forskellige aspekter af disse typer samt fordelene ved begge metoder.

Ordinær indfrielse af lån

En ordinær indfrielse betyder stort set det samme, som det lyder som om. Når du optager et lån, vil der altid blive fastfast en specifik dato, hvor det lånte beløb senest skal tilbagebetales til kreditor. Der vil dog ofte være tale om flere afdragsdatoer, da man ofte vil skulle afbetale én gang i måned så længe lånet løber.
Hvis du har et lån med en relativt lav rente, kan det oftest betale sig at vælge denne form for indfrielse. Lad os tage et eksempel.
Du er lige blevet færdig med at studere, og du er klar til at komme ud på arbejdsmarkedet. I løbet af din studietid har du optaget SU-gæld for 20.000 kroner. Efter de første par måneder i dit nye job har du rum i budgettet til at afbetale hele lånet, så er spørgsmålet – er det en god ide?
SU-lån har en utroligt lav rente, når studiet først er afsluttet. Derfor kan omkostningerne ved en ekstraordinær indfrielse faktisk ende med at være højere end det beløb, som du faktisk skulle betale i renter.

Ekstraordinær indfrielse af lån

Nu har vi altså set, at det sagtens kan betale sig at foretage en ordinær indfrielse, hvis man har et billigt lån. Men hvornår er det så en fordel at lave en ekstraordinær indfrielse?
Hvis du har taget et dyrt lån, hvor låneomkostningerne koster dig rigtig mange penge hver måned, så kan det sagtens betale sig at betale hele lånet ud på én gang. Dette forudsætter naturligvis, at du har pengene.
De to største fordele ved dette får du herunder:

  • Du kan spare penge
    Du kan ende med at spare en masse penge i renteomkostninger, hvis du får et dyrt lån afbetalt.
  • Farvel til bekymringerne
    Der er mange, der vælger at lave en ekstraordinær indfrielse, når de har de nødvendige penge. Grunden til dette er, at det fjerner en masse bekymringer.

Denne type af indfrielser sker meget ofte ved samlelån.
Samlelån vil sige, at du samler flere forskellige lån hos én kreditor – fx din bank. Når dette sker, skal lånene naturligvis indfries hos de tidligere kreditorer, hvilket kun kan ske gennem en ekstraordinær indfrielse.
Samlelån bliver ofte foretaget, fordi debitor kan spare penge ved at samle flere dyre lån hos én udbyder, da de ofte vil kunne få en bedre rente. Herudover kan din økonomi blive langt simplere og mere overskuelig, hvis du vælger at indfri eller samle dine lån. Derved har du også en langt mindre risiko for at begå en stor økonomisk fejl ved at misse en betaling.