Når det handler om økonomi, lån og konti, så er der mange forskellige begreber. Det kan være svært at holde styr på dem alle, og derfor hjælper vi dig i denne artikel godt på vej. Du har måske hørt om kreditstatus, som er et af de begreber, vi ikke altid kender så meget til. Men ikke desto mindre så er det særdeles vigtigt, når det handler om banker og finansieringsselskabernes samarbejde. 

Her kan du læse mere om kreditstatus, og hvorfor det er vigtigt for dig at vide. Du vil kunne finde en dybdegående beskrivelse af begrebets betydning, og hvorfor det er vigtigt. Så er du godt klædt på til næste gang, du løber ind i dette begreb. 

Hvad er kreditstatus?

Lad os først få uddybet for dig, hvad kreditstatus er for noget. Kreditstatus betegner et samarbejde mellem banker og finansieringsselskaber samt Experian, der står bag RKI. Dette samarbejde er forholdsvist nyt og har eksisteret i omkring fem år. Kreditstatus har til formål at give banker og finansieringsselskaber muligheden for at indhente informationer omkring ansøgere til forskellige lånetyper. Det kan være alt fra et forbrugslån, et SMS lån eller et banklån. 

I kreditstatus registreres kun de oplysninger om kunderne, som deres tilknyttede finansieringsselskaber har til rådighed. Alle data ligger i én stor database, der dagligt opdateres og stilles til rådighed. Her vil det være muligt at hente informationer omkring lånetyper, det oprindelige lånebeløb, stiftelsesdato, hvor meget der skyldes samt oplysninger om kunden. 

Hvorfor er dette nødvendigt?

Det kan måske virke en smule overvågende med kreditstatus, men faktisk er det for at sikre eventuelle ansøgere mod en stor gæld, de ikke er i stand til at betale. Finansieringsselskaberne trækker data fra databasen kan ikke se, hvor pengene er lånt, og du kan altid selv tjekke op på dine oplysninger hos Experian. Her skal du blot logge ind med dit NemID. 

Du kan dog være sikker på, at du ikke er registreret, hvis ikke du har givet samtykke til dette. Du kan ikke længere ansøge om at låne penge, hvis ikke du har givet denne samtykke. Kreditstatus er altså ikke kun noget, der kommer banker og finansieringsselskaber til gode. Det er også til for at sikre dig, at du ikke optager et for stort lån og derved ikke kan betale det tilbage. Dette kan især være i forbindelse med de hurtige online lån, hvor der ikke stilles samme krav til dig, som der gør i banken. 

Hvad er Experian?

Lad os kigge lidt nærmere på, hvad Experian er for noget. Firmaet er verdens førende leverandører af analyser, data og statistiske modeller. Deres formål er at hjælpe forskellige virksomheder med at styre kreditrisiko, forebygge svindel og automatisere beslutningsprocesser. I dag beskæftiger de omkring 17.000 mennesker i 37 forskellige lande, og de har deres hovedsæde i Dublin, Irland. 

Experian i Danmark holder til på Østerbro i København, og herfra foregår RKI-registreringen. Herhjemme kender vi primært virksomheden for netop RKI-registret, der er en sikkerhed for danske virksomheder og banker. Dette register kan bruges til at forebygge svindel og dårlige betalere, og heri bliver disse personer registreret. Der er en række regler og vilkår, der ved overtrædelse medfører en registrering i RKI. Det vil have en række konsekvenser for den pågældende person, og det bliver ikke muligt at låne penge igen. 

Hvem kan se oplysninger på Experian?

Når det kommer til dine oplysninger, så sørger Experian for, at det kun er nogle bestemte grupper, der kan se dine oplysninger. Alle kunder hos Experian har mulighed for at søge om tilladelse til at se en kreditstatus i RKI og dermed få lov til at se den. Kunderne leverer oplysninger om egne dårlige betalere, og på den måde får de oplysninger tilbage om andre virksomheders dårlige betalere. 

Virksomheder, der ikke er kunde hos Experian, kan heller ikke true dig med at komme i RKI. Det er nemlig kun muligt som medlem. 

Hvorfor foretages en kreditstatus?

Vi har nævnt den store fordel, der er forbundet med en kreditstatus, og det gælder både for dig og bankerne. Grunden til, at denne kreditstatus er blevet sat i værk, er for at kunne vurdere de forskellige ansøgere. Dermed kan bankerne mindske risikoen for, at en ansøger ikke kan betale lånet tilbage. På den måde kan et eventuelt tab minimeret, og bankerne kan i stedet for tilbyde et løn med højere renter og oprettelsesgebyr. 

Har du derimod en sund økonomi, så er der ikke noget at frygte. Tværtimod, så kan denne kreditstatus fortælle bankerne, at du har en stabil økonomi. Det kan resultere i, at du kan låne det beløb, du har i tankerne. Det vil også betyde lavere renter, fordi bankerne finder dig interessant som kunde. Banken kigger altid på din økonomi for at vurdere, hvordan et lån kan passe til din økonomi. Her vil din indkomst, dine faste udgifter, registrering i RKI og civilstatus være nogle af de parametre, som banken vil kigge på. 

Kilder:

http://www.experian.dk.

https://www.socialeretshjaelp.dk/Oprettelse-af-et-g%C3%A6ldsregister.2660.aspx.